Pro Solvae

Pro Solvae

Mit adtak nekünk a rómaiak?

2020. május 13. - Réka Fazekas

Mit adtak nekünk a rómaiak? – A Monty Python társulat által megfogalmazott kérdés mára már szinte már toposszá vált. Ám ha esztergomiként feltesszük ezt a kérdést akkor milyen vajon választ kaphatunk?

image.jpg

Gondolom nem újdonság a helytörténetben jártas esztergomiaknak, hogy ennek a városnak a helyét is – mint oly sok más európai városét – a rómaiak jelölték ki. Pontosabban Solva egy római város volt a mai Esztergom területén. Akkoriban kelta települést a rómaiak meghódították és fontos részévé vált a birodalmat védő határnak, római nevén limesnek. A települést Hadrianus császár emelte városi rangba, és lakóinak római polgárjogot adott Kr.u.121-ben.

Akit bővebben érdekel a “római Esztergom”, annak ajánlom   H. Kelemen Márta összefoglalóját a témában: http://www.jamk.hu/ujforras/9501_03.htm

 

Kép forrás: romaikor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://prosolvae.blog.hu/api/trackback/id/tr3315689086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása