Pro Solvae

Pro Solvae

Kilátás a Hideglelős Keresztnél

2020. május 13. - Réka Fazekas

A Hideglelős Kereszt és annak története talán a legjobb példa arra, hogy érzékeljük mennyire babonásak voltak az szentgyörmezei emberek alig száz éve. Ugyanis évente májusban körmenet indult a kereszthez. A hideglelős a szentgyörgymezeiektől kapta, mivel mire a körmenet felért a hegycsúcsra, az emberek megizzadtak, és az erős Duna menti szélben megfáztak, „hideglelést” kaptak. Ám a babona úgy tartja, ha valaki háromszor térden körbe csúszik a kereszt körül meggyógyul minden betegségből.

A gyönyörű kilátó a 11-es út mellett Esztergom-Búbánatvölgy és Pilismarót között helyezkedik el, amit régebben úgy is hívtak, hogy járványkereszt, vagy lázárkereszt. 1784-ben a keresztet azért emeltette egy bizonyos Nagy Lázár esztergomi gazda mert családja elkerülte a nagy járványt. Esztergomban a szentgyörgymezei Hunyadi utcában is található egy kőkereszt, amit ugyanez a Nagy Lázár gazda emeltetett egy évvel korábban.

Az eredeti fakareszt idővel tönkre ment, de Simor János esztergomi érsek újra álítta 1872 május 3-ikán, immár kőből. Ám a kőbányászat miatt a hegyoldal omladozni kezdett és a keresztet beljebb helyezték, ahol a mai helyen is megtalálható.

A kereszttől nem messze található egy forrás, amit Hideg-forrásnak hívnak és a kereszthez felvezető bájos erdei úton található. Egyébként ősszel remek gombászó hely; csiperke, vargánya és őzlábgomba is található az erdőben.

 

dsc_0484.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://prosolvae.blog.hu/api/trackback/id/tr1815688478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása